четвер, 21 вересня 2023 р.

Екскурсія "Дерев'яні скульптури Бориса Плаксія"

 6 вересня 2023 року

 учні 8-В класу відвідали Кам'янський державний історико-культурний заповідник.

 Де завідувач  одного з музеїв Олесандр Мушта провів екскурсію

 "Дерев'яні скульптури Бориса Плаксія"

Борис Плаксій (1937-2012) — уродженець сусідньої Сміли, живописець, монументаліст, скульптор, портретист, ілюстратор, графік, який створив понад тисячу робіт. У другій половині 1960-х він був одним із найпопулярніших і найперспективніших молодих українських художників. 

«Cкульптури з дуба з сусідньої Тимошівки для Кам’янського парку Борис Плаксій створював у 1989-1990 роках», - констатує Олександр Мушта, завідувач одного з музеїв Кам’янського історико-культурного заповідника. 

Усього залишилося у Кам’янському парку 17 дерев’яних скульптур шістдесятника. Перенесли 15, бо дві вже зазнали великої руйнації від перебування понад три десятки років на відкритому просторі, періодично під дощами і снігами.

Серед дерев’яних зображень – досконалі чотири жіночі образи «Пори року: весна, літо, осінь і зима»  й шевченківська Катерина з немовлям.  Скульптура з назвою «Козацька пісня»  та фантасмагорія автора - колода для сидіння - вирізняються тим, що є горизонтальними. Хоча, зрозуміло, що в ті роки довелося ще створити і казкових героїв.





























Немає коментарів:

Дописати коментар