неділя, 14 березня 2021 р.

Святкування Масниці!

 


Масниця - веселе свято, яке супроводжується різними гуляннями й обрядами, передує Великому посту!



У п'ятницю 12 березня учні 5-В класу також долучилися до святкування Масниці!









Масниця, або Колодій – прадавнє народне свято, присвячене проводам зими й приходу весни. Масницю прийнято відзначати впродовж усього тижня.

Коли Масниця у 2021?

Масниця є перехідним святом, дата її святкування змінюється щороку й безпосередньо залежить від Великодня. Традиційно вона відзначається цілий тиждень напередодні Великого посту.




Аби дізнатися, коли буде Масниця, необхідно від дати Великодня відняти 48 днів – цього дня розпочнеться Великий піст. Саме тиждень перед цією датою і є Масницею.

У 2021 році Великий піст у православних християн розпочинається 15 березня, тому перший день Масниці припадає на Міжнародний жіночий день. Таким чином, цього року масничний тиждень триватиме з 8 березня по 14 березня.

Історія свята Масниці

Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов'язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – на честь бога Велеса, покровителя скотарства й землеробства.



Масниця 2021 - традиції та прикмети 

Хоч церква додала це свято до свого календаря й наповнила його новими ідеями, проте воно й дотепер зберегло низку ритуалів та обрядів. Так, у християнській традиції масничний тиждень вважається останнім етапом підготовки до Великого посту.

У стародавні часи масничний тиждень називали Сирного седмицею. Впродовж цього часу дозволялося їсти сир і масло, молоко та яйця. М'ясо ж було під суворою забороною. Нині ж це дуже веселе й ситне народне свято.

Як прийнято святкувати Масницю

Масниця – гучне, веселе свято зі смачною їжею, музикою, піснями та різноманітними розвагами перед Великим постом.

Одним із обрядових символів свята є велика лялька з соломи – опудало Масниці. Його вдягали у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. І, за традицією, наприкінці масничного тижня спалювали як уособлення зими, щоб розбудити весняну природу і розтопити холодний лід.

Хлопцям, які не зіграли весілля до Великого посту, як осуду чіпляли до поясу або до руки немаленьку колодку, яку можна було зняти лише за могорич або викуп. У такий спосіб молодим чоловікам нагадували про створення сім'ї. А, вже після закінчення посту, колодка мінялася у нареченої на писанки.

Немає коментарів:

Дописати коментар