пʼятниця, 21 січня 2022 р.

Книжкова виставка на тему: "В єднанні сила і міць!"

 21 січня 2022 року,

напередодні Дня Соборності України,

 учні 6-В класу відвідали 

книжкову виставку у бібліотеці ліцею на тему:

“В єднанні сила і міць!”

        22 січня наша країна відзначає величне національне свято - День Соборності України.

У цей день в 1919 році, на Софійській площі в Києві, директорія Української народної республіки урочисто проголосила Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Українську державу. Це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави.

З нагоди цієї дати у бібліотеці нашого ліцею організовано книжкову виставку та тематичні полиці, на яких представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу.

Учні 6-В класу відвідали книжкову виставку та дізналися який тернистий шлях подолала Україна до соборності, побудови української, самостійної, соборної Держави. 








Виховна година на тему: "Моя соборна Україна"

                                                               

20 січня 2022 року

 з учнями 6-В класу 

було проведено виховну годину на тему:

“Моя соборна Україна”









              22 січня в Україні відзначають День соборності. У цей день у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним із провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва боки від Збруча. Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми, з різних регіонів, спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе. Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі та основоположна подія для українського державотворення.

               24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.


Виховна година на тему: “Поведінка - дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя”




13 січня 2022 року

 з учнями 6-В класу 

було проведено виховну годину на тему:

“Поведінка - дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя”




четвер, 20 січня 2022 р.

Правила поведінки при ускладненні погодних умов (сильні морози, ожеледиця, снігові замети)

 




ПАМ'ЯТКА

для учнів та батьків

 при ускладненні погодних умов

Снігові замети (хуртовина)
 
 Зимові прояви стихійних сил природи нерідко виявляються у снігових заметах внаслідок снігопадів та хуртовин. Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин, дуже впливають на господарську діяльність населення, особливо з наступним різким похолоданням (сильний мороз) або потеплінням (швидке танення снігу або ожеледь). Випадання снігу з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння шляхів, ліній електропередач, зв’язку, контактних мереж електротранспорту, покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування.
 
З оголошенням попередження про можливі снігові замети – необхідно обмежити пересування за межами помешкань.
 
Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, захоплених у дорозі, далеко від людського житла. Заметені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості. Під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль треба встановити двигуном у навітряну сторону. Періодично треба виходити з автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом. Крім того, не занесений снігом автомобіль – гарний орієнтир для пошукової групи. Двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати для уникнення «розморожування двигуна». При прогріванні автомобіля важливо не допускати затікання в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів; з цією метою важливо слідкувати, щоб вихлопна труба завалювалася снігом. Якщо у дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використати один автомобіль, як укриття. З двигунів необхідно злити воду. Ні в якому разі не можна залишати укриття – автомобіль: у сильний снігопад (хуртовину) орієнтири, які здавалися надійними з першого погляду, через декілька десятків метрів можуть бути загублені.
 
Сильні морози
 
При сильних морозах може виникнути гіпотермія – виражене зниження внутрішньої температури тіла. Лікарі радять у морозні дні залишатися вдома. А тим, хто все-таки навчається або працює, треба запам’ятати основні правила поведінки в сильний мороз, інакше можна отримати обмороження та переохолодження:
 
- одягайтеся багатошарово. Тобто одягніть на себе кілька тонших речей замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко завжди можна зняти одну з кофт. Одяг має бути цілком вільним;
- захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте одягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром;
- візьміть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження;
- не виходьте на мороз голодним. Обов’язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з’їжте що-небудь;
- заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці;
- по можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом;
- рухайтесь, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам;
- не перевтомлюйтесь. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Не варто рухатись дуже активно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати.
 
Категорично забороняється
 
- торкатися металу голими руками. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Ця рідина дуже швидко обморожує шкіру при зіткнення, а отже під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
 
Ожеледиця
 
 Пам′ятайте:
 
 - кращими для льоду є взуття з підошвами із мікропористої та іншої м′якої основи, без великих підборів;
- людям похилого віку краще «в слизькі дні» взагалі не виходити з будинку (літні люди отримують дві третини травм саме при падінні);
- прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження є небезпечними для здоров’я;
- ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву, не тримайте руки у кишенях;
- обходьте металеві кришки люків;
- не прогулюйтеся по самому краю проїжджої частини дороги;
- не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледецю (в цей період значно збільшується гальмовий шлях машини, і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить, як мінімум до каліцтв);
- тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару, остерігайтеся бурульок.                                                                            
 
Обережно – бурульки     
                                                                      
Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі та значне нагромадження снігового покриву сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), виступаючих архітектурних частинах будинків та великих деревах. Пересуваючись містом в період танення льоду, слід бути особливо уважним, проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. По можливості необхідно триматись на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Будьте обережні, бережіть себе – це запорука безпечного перебування на вулиці при погіршенні погодних умов, особливо у зимовий період .
 
Пожежі
 
З настанням холодів при обігріві помешкання слід пам’ятати:
 
- не залишайте включеними в електромережу побутові та електронагрівальні прилади;
- завжди перевіряйте, чи вимкнули ви газові або електричні плити після приготування їжі;
- користуйтеся тільки справною побутовою технікою та електропроводкою;
- ні за яких обставин не залишайте дітей самих вдома без нагляду дорослих.
 

Новорічне свято для учнів 6-В класу

 


 Напередодні канікул, 28 грудня, у 6-В класі відбулося Новорічне свято. Захід пройшов весело і яскраво, подарував масу приємних емоцій виступаючим та глядачам. Усі присутні отримали задоволення та новорічний настрій. Діти співали новорічні пісні, танцювали, брали участь у веселих конкурсах. Наприкінці свята всі учні отримали смачні солодкі подарунки.
































Виховна година на тему: "Світ без насильства. Скажемо "НІ!" булінгу."

                                                               


                                      23 грудня 2021 року 

з учнями 6-В класу було проведено 
виховну годину на тему: 
"Світ без насильства. Скажемо "НІ!" булінгу."








середа, 19 січня 2022 р.

Виховна година на тему: "Зимові звичаї та традиції українців"

 

16 грудня 2021 року 
з учнями 6-В класу було проведено 
виховну годину на тему: 
"Зимові звичаї та традиції українців"

У народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». 

      Підготовка й прихід новоріччя давно перейшло в обрядові дійства: гостинці від Миколая, ворожіння на Андріївських вечорницях, водіння Маланки та постановка вертепу, колядки, щедрівки, дитячі та дорослі забави…

Починається зимовий цикл свят 4 грудня із Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії або Третьої Пречистої, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим. З цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня).

Найбільш відомі та улюблені дітьми свята – Миколая, Новий рік, Різдво. Всі вони дуже багаті на традиції, у цей час діти та дорослі обмінюються подарунками, щедрують, колядують, ходять до храму тощо. Кожне з них має свою символіку й атрибутику.

Завершує в Україні цикл зимових свят, пов'язаних з Різдвом та Новим роком, Хрещення Господнє (Водохреща, Йордань) 19 січня.  Це одне з 12 найбільших християнських свят, яке нагадує про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.   Наші предки-слов’яни цього дня вшановували богиню річок Дану і вважали, що вода  стає чудодійною: нею вмивалися дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили. Святкувати Хрещення Господнє починають напередодні: 18 січня всі віруючі люди дотримуються суворого посту – нічого не їдять. Сідати вечеряти можна, коли зійде вечірня зоря.

Багатющий скарб звичаїв ми отримали в спадок і мусимо, нічого не втративши, передати дітям, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.





 


Виховна година: “Атака вірусів. Здоров’я -найцінніший скарб”

 



2 грудня 2021 року

 з учнями 6-В класу 

було проведено виховну годину на тему:

“Атака вірусів. Здоров’я -найцінніший скарб”