неділя, 30 травня 2021 р.

20.05. День вишиванки.


20 травня 2021 року День вишиванки !


Вишиванка з давніх давен є основним елементом українського національного одягу. Вишиті візерунками сорочки – відображення цінностей, традицій, культури та історії нашого народу.

Сьогодні, 20 травня, відзначається Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. 

Як і чому відзначають День вишиванки

День вишиванки не є офіційним святом. 15 років тому, тобто у 2006 році, студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк започаткувала акцію "Всесвітній день вишиванки".

Дівчина запропонувала студентам одного дня одягнути вишиванки. На цю ініціативу відгукнулося декілька десятків студентів та викладачів факультету. Однак щороку масштаби святкувань зростали й нині День вишиванки відзначають також і за межами нашої держави.

Як уже склалося, цього травневого дня люди намагаються вдягати національне вбрання на роботу, на навчання або ж, наприклад, на зустріч із друзями. Окрім того, за ініціативи тих же студентів, громадських та культурних діячів можуть проводитися концерти, хода, конкурси та ярмарки.

Святкування Дня вишиванки у 2021 році

Цьогорічний ювілейний День вишиванки пропонується присвятити українській традиційній музиці та екологічним проблемам.

Святкування проходитиме у форматі Дня вуличної етномузики. На різних локаціях, зокрема площах, парках, пішохідних вулицях, гратимуть народні співці-музиканти.

Цікавинки про українську вишиванку

  • Здавна для українців вишиванка відігравала не стільки функцію одягу, як була своєрідним оберегом від різного зла. Тому візерунки на сорочках та сукнях наносили на рукави, коміри і поділ.
  • Своїми особливими узорами та поєднанням кольорів на вишиванках може похвалитися не лише кожен регіон України, а й навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися за фасоном, кольором, візерунком.
  • Узори виивки загалом можна поділити на три великі групи: геометричні, рослинні, тваринні та антропоморфні (такий, що нагадує людину) орнаменти. Рослинні традиційно вишивали на жіночому вишитому одязі, геометричні – на чоловічому.
  • Існує понад 250 швів, які базуються на 20-ти видах техніки вишивання. Найпопулярнішими є мережання, низь, гладь.
  • Раніше вишивання було виключно жіночим заняттям. Перш ніж братися за роботу дівчина зазвичай постилася, молилася і мила руки.
  • Надзвичайно тонка вишивка "білим на білому" на натільних сорочках була поширена серед європейської знаті й української шляхти.
  • Тривалий час вишивка була своєрідною візиткою людини. За орнаментом і кольорами можна було дізнатися про її вік, сімейний стан, соціальний статус. Приміром, сорочку із вишитими квітами носили лише молоді дівчата. Нині ж вишивка виконує більше декоративну функцію.
  • Рекордну кількість людей, одягнутих у вишиванки, було зафіксовано у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. Згідно із Книгою рекордів України, на центральному Майдані тоді зібралося 6570 людей у вишиванках.

 

20.05.2021 року у Кам'янському ліцеї №1 пройшов День вишиванки.

Учні 5-В класу активно долучилися до цього свята та вдягнули найкращі вишиванки.












20.05. Урок Цивільного Захисту


 

У четвер, 20 травня 2021 року, у 5-В класі було проведено

 Урок Цивільного Захисту на тему:

 "Життя - це найвища цінність. Бережи його!"




17.05 -21.05 Тиждень безпеки дорожнього руху.

 З 17.05 -21.05 в Кам'янському ліцеї №1 проходив

 Тиждень безпеки дорожнього руху.


У вівторок, 18.05.2021,  у Публічній бібліотеці відбулася зустріч з працівниками поліції на тему: "Правила дорожнього руху. Дорожні знаки".






Також 18.05.2021 у 5-В класі відбулася  виховна година та вікторина на тему: "Безпека на дорозі: прості правила дорожнього руху для дітей"










четвер, 20 травня 2021 р.

День матері!

 







Материнство — це щастя і благословення, яке Бог дає людям. А ще велика відповідальність і важка праця! Всім нашим матусям бажаємо, щоб вас любили і цінували ваші діти — найкращі на світі, добрі, розумні та успішні! Нехай ваші діти дарують вам свої усмішки, теплі і ласкаві слова та свою віддану і негасиму любов! Будьте щасливими і здоровими на радість своїм рідним! Хай буде мир і щастя на нашій рідній землі!











середа, 19 травня 2021 р.

День пам'яті і примирення!

 

У п'ятницю, 7 травня 2021 року у музейній кімнаті ліцею №1  відбулася виховна година на тему: 
"Наші земляки - мужні захисники".
Вчитель історії Поліщук М. В. розповіла про мужність та героїзм наших земляків.



































понеділок, 3 травня 2021 р.

Великдень!





Великдень у різних країнах (відео)

Великдень 2021: коли та як правильно відзначати,

що не можна робити у свято

Світле Христове Воскресіння – велике й світле християнське свято, коли люди мають радіти.

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – головна подія року для православних християн і найбільше церковне свято.

Коли Великдень 2021 – дата

Свято Світлого Христового Воскресіння є перехідним, тобто кожного року відзначається у різні дні. У 2021 році воно припадає на 2 травня.

День Великодня є офіційним вихідним. Оскільки він завжди відзначається у неділю, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому з урахуванням іншого свята на початку травня цього року українці отримають декілька днів поспіль для відпочинку.

Як правильно святкувати Великдень

Великдень – це дуже важливе і масштабне релігійне свято, що символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих. Син Божий прийняв смерть за гріхи людей та спасіння їх від страшних бід.

Підготовка до Великодня розпочинається заздалегідь. Цьому радісному святу передує суворий Великий піст, який, крім передбачених обмежень у харчуванні, є періодом відмови від мирських справ і спілкування з Богом.

Безпосередньо святкування Світлого Воскресіння Христового розпочинається зі святкового богослужіння, яке відбувається у ніч на Великдень.

У храмах парафіяни освячують різноманітні смаколики. Обов’язково у великодніх кошиках повинні бути головні символи свята – паски, писанки та крашанки. Ними та іншими наїдками, серед яких і заборонені на період посту м’ясні страви, віряни розговляються великоднього ранку.

Що не можна робити на Великдень

У свято Світлого Христового Воскресіння не рекомендується працювати. У сам Великдень та наступні декілька днів не можна займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям та іншою важкою домашньою роботою.

Не можна цього дня сумувати, сваритися, сперечатися, ображатися, лихословити або засуджувати будь-кого іншого.

Велике церковне свято – не привід зловживати алкоголем. Дозволяється лише помірне споживання міцного напою, зокрема вина. Помірність стосується й розговіння.

Заборонено викидати освячені залишки їжі зі святкового столу, наприклад, шкаралупу від писанок і крашанок або крихти від пасок. Їх краще спалити, закопати чи віддати птахам та тваринам.

Не варто цього дня йти на цвинтар, адже Великдень – радісне свято, коли люди мають веселитися, а не сумувати. Натомість потрібно бути в храмі, а могили рідних відвідати у призначені для цього поминальні дні.

На Світлому тижні, тобто починаючи з самого свята та у шість наступних днів, вся увага церковного життя зосереджена на Великодні. Традиційно не здійснюється в цей період таїнство вінчання.



День пам'яті Чорнобильської трагедії!

 







         Сьогодні, 26 квітня 2021 року -

 35-а річниця Чорнобильської катастрофи

З цієї нагоди у 5-В класі була проведена виховна година на тему: " 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи"

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду.

Сьогодні виповнюється 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголосив у зверненні з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи, оприлюдненому на офіційному вебпорталі ВР, що українці повинні завжди пам’ятати про жертви, які довелося понести внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції. І зробити все можливе, щоб історія ніколи не повторилася знову.

«Сьогодні виповнюється 35 років із моменту трагічних подій на Чорнобильській АЕС. Аварії, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Цей день поділив життя багатьох людей на «до» та «після», залишивши по собі глибокий відбиток у пам’яті», – зазначив спікер.

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних і соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність та високий патріотизм зупиняючи ядерну катастрофу. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу!

Передаємо найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.

Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу!

Пам’ятаймо про це! Чорнобильська трагедія не повинна повторитись!!!


Святковий день!

           22 квітня 2021 року

 святкує свій День народження

П'явка Мирослав!



Прекрасного і доброго хлопчика вітаємо з Днем народження. Бажаємо тобі цікавих захоплень життя і веселого настрою, великих успіхів і чудових ідей, добрих друзів і яскравих емоцій, неймовірних пригод і захоплюючих історій.

В цей дорогий для серця день
Бажаєм квітів і пісень!
Від друзів щирих привітань,
Від зірки — здійснення бажань!
Від сонця — світла і тепла,
Щоб доля щедрою була!
Хоч не спинити часу лік,
Нехай щастить весь довгий вік!







Святковий день!

       29 квітня 2021 року

 святкує свій День народження

Ревенко Єлизавета!



Із днем народження! Скоріше підростай
Батькам своїм на радість і на втіху,
Навколо світ прекрасний пізнавай,
Бажаєм тобі радості і сміху.

Хай кожен день тобі цікаве щось несе,
І промінцями сонечко лоскоче,
Про що ти мрієш, хай здійсниться все,
Хай збудеться усе, що лиш захочеш.

Сьогодні в тебе чудове свято, твій день народження! Нехай  в цей день здійсниться все, що ти загадаєш, а також всі побажання твоїх рідних та друзів. Тому ми бажаємо тобі  веселощів та радощів, справжніх пригод та цікавих розваг. Нехай кожен день сонечко посміхається тобі, а твій Янгол Охоронець завжди допомагає та оберігає. З днем народження тебе!
© http://pozdravok.ru/pozdravleniya/den-rozhdeniya/i/na-ukrainskom/ditini/





Святковий день!

 

 27 квітня 2021 року 
святкує свій ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ 

ОКУЛ АЛАРА!

Милу дівчинку вітаємо з днем ​​народження! Бажаємо тобі веселого настрою, посмішок, радості і безліч несподіваних приголомшливих сюрпризів. Хороших друзів, слухняних батьків, цікавих подій, відмінного здоров’я і забавних історій. Завжди будь життєрадісна, активна і красива!